Home » Blog » Protest global pentru anularea datoriei externe

Protest global pentru anularea datoriei externe

Pe 26-28 iunie, are loc cel de-al 48-lea Summit G7 în Germania. Liderii principalelor națiuni industrializate din blocul occidental se întâlnesc să stabilească agenda globală. În paralel, întreaga lume își unește forțele într-o mișcare amplă de protest global prin care solicităm ștergerea datoriei externe a țărilor împovărate. Proteste vor avea loc și în România.

Cluj-Napoca

00Days
00Hours
00Minutes
00Seconds
Sâmbătă 25 iunie, ora 17.00, plecăm în marș din fața Prefecturii Cluj spre Piața Unirii

Anunță-ți participarea și rămâi conectat

București

00Days
00Hours
00Minutes
00Seconds
Marți 28 iunie, ora 19.00, protest în fața sediului FMI — Strada Halelor 7

Anunță-ți participarea și rămâi conectat

Despre ce e vorba?

Ieșim în stradă pentru anularea datoriei externe, în România și în lume.

Mișcarea Debt for Climate a început din Sudul Global și reprezintă o inițiativă comună a mai multor organizații — de la sindicate autonome ale muncitorilor la grupuri pentru mediu și pentru justiție socială. Ne unim eforturile și aducem împreună luptele noastre ca să punem capăt colonialismului prin îndatorare la FMI și capitalismului extractiv.

Vom ieși în stradă în solidaritate cu manifestațiile din Sudul Global și în apărarea propriului interes ca cetățeni ai unei țări îngropate în datorii. Merităm un viitor în decență și demnitate pe o planetă locuibilă, nu să trăim într-o distopie a austerității, a privatizărilor și a disponibilizărilor.

Protest Global: Gata, fără datorii! În contextul crizei climatice, a crizei sanitare și a războiului avem nevoie de resurse financiare ca să ne construim un viitor sigur și sustenabil.

Ce este Debt for Climate?

Cine suntem? Suntem o inițiativă la firul ierbii, condusă de Sudul Global, ce leagă luptele sociale și ecologiste prin unitatea între mișcările sindicale, sociale și climatice din Sud și Nord—în jurul obiectivului comun de a răsturna capcana diplomatică a datoriei externe prin anularea datoriei națiunilor împovărate ca un mod de despăgubire pentru oprirea combustibililor fosili din pământ și finanțarea unei tranziții spre o societate sustenabilă.

Scopul nostru: Să implementăm o inițiativă globală Debt-for-Climate care are potențialul să lase neatinse rezerve de combustibili fosili în valoare de triliarde de dolari și să elibereze țările de sub o povară zdrobitoare a datoriei, folosită adesea ca un instrument pentru extracția resurselor lor naturale.

De ce? Pentru că țările dezvoltate din Nordul global sunt datoare climatic țărilor din Sudul* global. Pentru că Nordul global poartă responsabilitatea istorică a celor mai mari emisii de gaze cu efect de seră. Pentru că exploatarea și colonizarea Sudului global continuă și astăzi, prin corporații multinaționale și jaful sistematic al resurselor naturale.

Conform studiilor științifice, 100 de multinaționale sunt responsabile pentru 71% dintre emisiile globale. O mare parte dintre aceste emisii sunt o consecință directă a exploatării Sudului global. Ele alimentează un sistem nesustenabil de consum și risipă în rândul claselor privilegiate din țările bogate—cu prețul distrugerilor crescânde și al sacrificiului popoarelor din Sudul global.

Continuarea acestui colonialism al resurselor naturale este incompatibilă cu angajamentele climatice pe care țările dezvoltate le-au adoptat și le-au promovat.

Organizăm o acțiune de protest global pentru a veni cu această solicitare în timpul întâlnirii G7 de pe 26-28 iunie.

Contactează-ne

Care-i faza cu Nordul și Sudul Global?

Poziția Fridays for Future Romania

În activismul climatic, termenii sunt folosiți pentru a exprima diviziunea dintre țările dezvoltate, industrializate, cu un mare aport la criza climatică prin cantitatea de emisii, și țările mai puțin industrializate (și „vinovate”) care suportă cele mai grele consecințe.

Termenii NU sunt folosiți pentru a distinge cele două emisfere. De exemplu, Australia și Noua Zeelandă sunt considerate parte din așa-numitul Nord, conform clasificării.

În privința datoriilor, considerăm că România se află într-o situație similară cu cea a țărilor din Sudul global, atât din cauza datoriilor externe enorme, cât și a raporturilor de dominație semi-colonială cu alte state occidentale.

Cerem ștergerea datoriei externe a României și a tuturor țărilor prinse în capcana imperialismului financiar al Băncii Mondiale, al FMI, al G7 și al Clubului de la Paris!

Pentru mai multe detalii, urmărește pagina noastră de campanie